2łyżkimąki pszennej(lekko czubate, możesz też użyć mielone migdały)
0,5łyżeczkiproszku do pieczenia(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe babeczki
Czekoladę połam na kawałki i rozpuścić razem z masłem.
150 g czekolady, 100 g masła
Możesz to zrobić w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce - ja ustawiam mikrofalówkę na około 1,5 minuty – mieszam i jeśli trzeba, to dodaję jeszcze ze 30 sekund.
Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź.
W tym czasie jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
4 jajka, 100 g cukru
Dodaj przestudzoną czekoladę – krótko zmiksuj.
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
2 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli masz ochotę, to możesz dodać jakiś aromat - osobiście uwielbiam pomarańczowy, albo przyprawę – polecam chili :)
Masę nałóż do przygotowanych foremek/papilotek i piecz około 10-13 minut w 220 stopniach (ja wolę piec na termoobiegu i wtedy ustawiam temperaturę 200 stopni).
Po upieczeniu babeczki ostudź.
Przed podaniem możesz polać je dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.