Jak zrobić ciasto z czekoladowym musem bez pieczenia
Ciasteczka oreo rozdrobnij na drobne okruszki - ja je miksuję w malaksrze - i dodaj rozpuszczone masło - wymieszaj.
20 sztuk ciasteczek oreo, 60 g masła
Foremkę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, boki posmaruj delikatnie masłem.
Wsyp pokruszone ciasteczka.
Wylep ciasteczkami boki foremki - do wysokości około 3 cm, a resztą wylep dno.
Schowaj foremkę do lodówki.
Czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść je - ja je rozpuszczałam w oddzielnych miseczkach. Podgrzałam każdą w mikrofalówce przez około 2 minuty (w interwałach po 30 sekund). Czekolady wymieszaj dokładnie i odstaw do lekkiego ostudzenia.
200 g czekolady mlecznej, 200 g czekolady gorzkiej
Żelatynę zalej odrobiną wody - daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę - i odstaw do napęcznienia.
1 łyżka żelatyny
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj po łyżce bitej śmietany do czekolad i je wymieszaj.
Przełóż czekolady do miski z bitą śmietaną i dokładnie wymieszaj.
Żelatyną krótko podgrzej, a gdy stanie się płynna dodaj do niej łyżkę musu czekoladowego i wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
Przełóż mus do foremki ze schłodzonym spodem z ciasteczek oreo.
Schowaj tartę do lodówki do schłodzenia.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
Wyłóż bitą śmietanę na wierzch ciasta.
Możesz dodatkowo posypać wierzch posiekanymi ciasteczkami albo tartą czekoladą.