Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Banana Bread przepis
Wypieki Beaty
Przepis na banana bread, czyli ekspresowy chlebek bananowy.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
25
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
250
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa o długości około 25-27 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na chlebek bananowy
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
3/4
łyżeczki
sody oczyszczonej
(- lub 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
3
banany
(- dojrzałe - u mnie ważyły 380 g)
50
g
maślanki
(- 1/4 szklanki)
2
jajka
(- rozmiar L)
6
łyżek
oleju
(- około 40 g)
Instrukcja
Jak zrobić chlebek bananowy banana bread
Banany obierz i przełóż do miski - rozgnieć widelcem.
3 banany
Dodaj do bananów jajka, maślankę i olej - wymieszaj łyżką.
2 jajka,
6 łyżek oleju,
50 g maślanki
W drugiej misce zmieszaj suche składniki.
300 g mąki pszennej,
150 g cukru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Połącz suche i mokre składniki łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 70 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
250
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
7
g
Słowo kluczowe
bananowe ciasto, chlebek bananowy, ciasto z bananów
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!