Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Banana Bread przepis
Wypieki Beaty
Przepis na banana bread, czyli ekspresowy chlebek bananowy.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
15
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
25
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
250
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa o długości około 25-27 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na chlebek bananowy
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
3/4
łyżeczki
sody oczyszczonej
(- lub 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
3
banany
(- dojrzałe - u mnie ważyły 380 g)
50
g
maślanki
(- 1/4 szklanki)
2
jajka
(- rozmiar L)
6
łyżek
oleju
(- około 40 g)
Instrukcja
Jak zrobić chlebek bananowy banana bread
Banany obierz i przełóż do miski - rozgnieć widelcem.
3 banany
Dodaj do bananów jajka, maślankę i olej - wymieszaj łyżką.
2 jajka,
6 łyżek oleju,
50 g maślanki
W drugiej misce zmieszaj suche składniki.
300 g mąki pszennej,
150 g cukru,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Połącz suche i mokre składniki łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 70 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Film
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
250
kcal
Weglowodany:
42
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
7
g
Słowa kluczowe
bananowe ciasto, chlebek bananowy, ciasto z bananów
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!