Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
Krok 2 - przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki
Do większej miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, olej i jajko. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - do wyrośnięcia.
Krok 3 - przygotuj bułki z makiem
Po tym czasie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm.
Mniej więcej połowę ciasta posmaruj masą z białego maku.
około 100 g masy z białego maku
Złóż ciasto tak aby częścią nieposmarowaną przykryć część posmarowaną (zobacz mój filmik), lekko dociśnij ciasto i pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
Zwiń każdy pasek wzdłuż własnej osi - tworząc jakby śrubkę, a następnie zwiń w bułeczkę.
Zwinięte bułeczki ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na pół godziny, aby podrosły.
Krok 4 - upiecz bułeczki z makiem
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
Wstaw podrośnięte bułeczki do piekarnika i piecz około 20-25 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu bułeczki ostudź.
Możesz je na koniec polać lukrem - wystarczy do cukru pudru dodać trochę mleka lub śmietany kremówki.