Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) i piecz przez około 2,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłącz, ale bezę zostaw jeszcze w środku, aby ostygła.
Bezę możesz upiec dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Jak zrobić orange curd
Do żółtek dodaj odrobinę soku pomarańczowego i wymieszaj razem widelcem.
3 żółtka
Do żaroodpornej miski wlej resztę soku, dodaj skórkę startą z pomarańczy, masło i cukier.
2 pomarańcze, 60 g masła, 100 g cukru
Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą.
Dodaj do miski rozmieszane żółtka i energicznie wymieszaj.
Gotuj orange curd aż krem zgęstnieje.
Przelej krem przez sitko, ostudź i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić krem pomarańczowy do pavlovej
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach, aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj do niej mniej więcej połowę zimnego orange curd (lub do smaku) i wymieszaj łopatką.
około pół porcji orange curd
Wyłóż krem na wierzch bezy.
Na krem wyłóż resztę orange curd i na koniec posyp bezę pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
Schowaj bezę do lodówki do schłodzenia - na kilka godzin (beza może stać w lodówce nawet kilka dni).