Przepis na pyszną a jednocześnie prostą w przygotowaniu czekoladową tartę z nadzieniem z kremu z serka mascarpone. Tarta zrobiona jest na spodzie z ciastek oreo, które po pokruszeniu zmieszane są z rozpuszczonym masłem. Te ciasteczka możecie zastąpić dowolnymi czekoladowymi markizami i przygotować przepyszne ciasto dla swojej rodziny i gości :)
Ciastka dokładnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobny proszek.
ok 180 g ciastek Oreo
Dodaj masło do ciastek i wymieszaj razem.
60 g masła
Wylep masą ciasteczkową boki i spód foremki (możesz ją wcześniej posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub np. mielonymi migdałami).
Schowaj foremkę do lodówki na czas przygotowania kremu.
Jak zrobić krem mascarpone do tarty
W większej misce umieść mocno schłodzony serek mascarpone, cukier i cukier waniliowy, wlej mocno schłodzoną kremówkę i zmiksuj na gładki i gęsty krem.
250 g serka mascarpone, 125 ml śmietany kremówki, 50 g cukru pudru, 1 łyżka wanilii
Wyłóż krem na spód z ciasteczek i schowaj do lodówki.
Jak zrobić polewę czekoladową
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
200 g czekolady
Zalej ją gorącą śmietaną kremówką i mieszaj do rozpuszczenia - jeśli nie cała czekolada chce się rozpuścić, to możesz podgrzać ją krótko w mikrofalówce.
125 ml śmietany kremówki
Ostudź lekko polewę i wylej ją na wierzch tarty.
Schowaj do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo udekorować np. czekoladową posypką.