Krok 1 - przygotowanie ciasta cytrynowego na oleju
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę. Ja miksuję je na wysokich obrotach miksera, aż masa jajeczna stanie się bardzo blada, puszysta i gęsta. Zwykle zajmuje to kilka minut.
3 jajka, 200 g cukru
Dodaj do ubitych jajek startą skórkę i sok z cytryny i krótko zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia składników.
skórka z dwóch cytryn, ok 60 ml soku z cytryny
Dodawaj do ciasta porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Wsypuj trochę mąki, zmiksuj, wlej trochę mleka, zmiksuj. I tak na zmianę aż do wykorzystania składników. Miksuj ciasto na niskich obrotach miksera.
300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka
Dodaj olej i krótko zmiksuj.
180 ml oleju
Przelej ciasto przygotowanej foremki (posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą).
Piecz ciasto cytrynowe na oleju w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (w trybie termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia wbij w środek ciasta patyczek do szaszłyków, albo cienki nóż. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, to ciasto jest już dobrze upieczone. Jeśli jednak patyczek jest oblepiony mokrym ciastem, to oznacza, że ciasto potrzebuje dłuższego pieczenia.
Po upieczeniu ciasto ostudź, ostrożnie wyjmij ciasto z foremki, ułóż na talerzu i posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem.
Jeśli chcesz zrobić lukier na ciasto cytrynowe, to przeczytaj moje wskazówki pod przepisem.
Uwagi
Możesz użyć więcej soku z cytryny dla bardziej intensywnego smaku - wtedy użyj odpowiednio mniej mleka.