Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe ciasto z cukinią przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i szybkie ciasto z cukinią i czekoladową polewą.
4.41
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
13
Kalorie
310
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 10/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z cukinią
ok 260
g
cukinii
(tartej)
350
g
mąki pszennej
(- 2 i 1/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
30
g
gorzkiego kakao
(- 1/3 szklanki)
2
jajka
(rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
125
ml
oleju
ok 80-120
ml
mleka
(- do konsystencji)
składniki na polewę czekoladową do ciasta
50
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30%)
100
g
czekolady mlecznej
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinią
Cukinię umyj, odetnij końce i zetrzyj cukinię na grubej tarce - nie odciskaj jej z wody.
ok 260 g cukinii
W dużej misce zmieszaj suche składniki - mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
350 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
30 g gorzkiego kakao
W drugiej misce zmieszaj cukier, jajka i olej.
2 jajka,
200 g cukru,
125 ml oleju
Dodaj mokre składniki do suchych i zacznij mieszać.
Dodaj tartą cukinię z ewentualnym płynem, który mógł się wydzielić.
Wymieszaj razem - jeśli ciasto jest gęste do dodaj mleko (ja dolewałam).
ok 80-120 ml mleka
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowana masłem i posypana mąką).
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
Śmietanę kremówkę podgrzej krótko w rondelku.
50 ml śmietany kremówki
Czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany - dokładnie wymieszaj - do rozpuszczenia.
100 g czekolady mlecznej
Ostudź polewę, a gdy zgęstnieje posmaruj nią wierz ciasta.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
310
kcal
Weglowodany:
40
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
15
g
Słowo kluczowe
ciasto cukiniowe, czekoladowe ciasto z cukinii
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!