Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Zdrowa chrupiąca granola przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną granolę z płatków owsianych pieczonych z orzechami i pestkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
35
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
453
kcal
Składniki
składniki na zdrową wegańską granolę
240
g
płatków owsianych
(- 2 szklanki)
ok 50
g
orzechów
(użyłam włoskie i pekan - 0,5 szklanki)
ok 35
g
pestek dyni
(lub słonecznika (obranych) 1/4 szklanki)
0,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżeczki
cynamonu
50
g
oleju kokosowego
(- 1/4 szklanki)
70
g
syropu klonowego
(- 1/4 szklanki)
ok 50
g
rodzynek
(lub innych suszonych owoców - 0,5 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić chrupiącą wegańską granolę
Do większej miski dodaj płatki, sól i cynamon.
240 g płatków owsianych,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki cynamonu
Wsyp lekko posiekane orzechy oraz pestki - wymieszaj łopatką.
ok 50 g orzechów,
ok 35 g pestek dyni
Dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz syrop klonowy i bardzo dokładnie wymieszaj.
50 g oleju kokosowego,
70 g syropu klonowego
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż płatki i lekko ubij je łopatką na równą warstwę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do lekko złotego koloru)
Po około 10 minutach przemieszaj płatki i ponownie je lekko ugnieć łopatką.
Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na przynajmniej 45 minut, aby masa się ostudziła - przez ten czas ich nie mieszaj!
Do wystudzonych płatków dodaj suszone owoce - te większe pokrój na mniejsze kawałki.
ok 50 g rodzynek
Przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
453
kcal
Weglowodany:
56
g
Białko:
9
g
Tłuszcz:
23
g
Słowa kluczowe
domowa granola, płatki z orzechami, wegańska granola
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!