Do rondelka przelej śmietanę kremówkę i mleko, dodaj cukier trzcinowy i przyprawę do piernika.
180 ml śmietany kremówki, 60 ml mleka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodaj puree z dyni i wymieszaj dokładnie razem - podgrzewaj całość aż do zagotowania.
ok 110 g puree z dyni
Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego posiekaną czekoladę - mieszaj aż czekolada się rozpuści.
60 g czekolady gorzkiej
Żółtka wymieszaj trzepaczką.
2 żółtka
Wlej powoli i po trochu gorącą masę czekoladowo-dyniową - mieszaj w trakcie.
Przelej masę przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych większych kawałków dyni.
Na dno większej szczelnej foremki połóż kawałek ręcznika papierowego i ustaw kokilki - tak aby się nie dotykały.
Przelej do kokilek masę czekoladowo-dyniową.
Wlej do dużej foremki gorącą wodę - mniej więcej do połowy wysokości kokilek.
Przykryj foremkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (góra/dół) i piecz przez około 30 minut - ja pod koniec zdjęłam folię i podpiekłam deser przez jeszcze około 5 minut.
Deser ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem możesz krem udekorować dodatkowo bitą śmietaną albo czekoladą.