Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko - dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej i jajko.
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 0,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie gęste ciasto.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na posypanym mąką blacie.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Posmaruj wierzch ciasta pesto.
ok 130 g pesto
Posyp wierzch tartym serem.
ok 40 g parmezanu
Zwiń ciasto w rulon.
Pokrój ciasto na 8 kawałków.
Ułóż bułeczki w formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Podrośnięte bułeczki z pesto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Jeszcze gorące bułeczki posmaruj mieszaniną masła i przypraw.
ok 20 g masła, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1-2 szczypty suszonej bazylii