Białka lekko zmiksuj i wsyp do nich cukier - miksuj na wysokich obrotach aż białka się mocno napuszą, będą białe i gęste.
4 białka, 200 g cukru
W tym czasie przesiej razem przez sitko obydwie mąki i kakao.
70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 20 g gorzkiego kakao
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj lub zmiksuj na niskich obrotach.
4 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do tortownicy (na dnie papier do pieczenia, a boki czyste i suche).
Piecz czekoladowy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Biszkopt dobrze ostudź i przetnij na dwa blaty.
Jak zrobić czekoladowe musy do tortu.
Czekolady posiekaj i przełóż do oddzielnych miseczek.
200 g białej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady
Żółtka zmiksuj mikserem na wysokich obrotach.
4 żółtka
Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie gorąca wlej powoli do żółtek ciągle miksując na niskich obrotach.
250 ml śmietany kremówki
Przelej mieszaninę ponownie do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż śmietana lekko zgęstnieje.
Wlej mniej więcej po połowie śmietany do każdej z czekolad, odczekaj 1-2 minuty i dokładnie wymieszaj aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Zostaw do lekkiego ostudzenia.
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj po połowie do rozpuszczonych czekolad i delikatnie wymieszaj.
Czekoladowy tort Tuxedo złożenie
Spodni blat biszkopta umieść ponownie w tortownicy i go nasącz - możesz kawą jak ja, albo osłodzoną herbatą lub lekko osłodzoną wodą.
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka cukru, ok 200 ml gorącej wody, ok 30 ml amaretto
Na biszkopt wyłóż mus z gorzkiej czekolady.
Ostrożnie wyłóż mus z białej czekolady i delikatnie go rozprowadź.
Przykryj mus drugim blatem biszkopta i go nasącz.
Schowaj tort do lodówki przynajmniej na 4 godziny - tak aby musy stężały.
Przed podaniem oblej tort polewą czekoladową - podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Polewę lekko ostudź i polej wierzch tortu.