Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę - miksuj przynajmniej przez kilka minut na wysokich obrotach miksera.
2 jajka, 50 g cukru
Przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną.
50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zmieszaj delikatnie mąkę z ubitymi jajkami.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki i rozprowadź równą warstwą.
Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (w trybie termooobiegu) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie ostrożnie oderwij go od papieru.
Umieść ponownie biszkopt razem z papierem w formie, w której był pieczony.
Jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to możesz go teraz dodatkowo nasączyć - np. lekko osłodzoną wodą, lub lekką herbatą.
Krok 2 - przygotowanie musu czekoladowego
Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
7 g żelatyny
Ubij śmietanę kremówkę na wysokich obrotach miksera, aż będzie gęsta.
330 ml śmietany kremówki
Do zimnego serka mascarpone dodaj krem czekoladowo-orzechowy (np. nutellę) oraz rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę
250 g serka mascarpone, 100 g nutelli, 100 g czekolady
Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera, ale tylko do połączenia.
Żelatynę podgrzej krótko, aby stała się płynna (ja ją podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce), dodaj do niej łyżkę kremu czekoladowego i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do kremu i zmiksuj na wysokich obrotach.
Dodaj do kremu czekoladowego mniej więcej połowę ubitej kremówki i delikatnie wymieszaj łopatką.
Przełóż resztę bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przełóż krem czekoladowy na biszkopt i schowaj do lodówki.
Krok 3 - przygotowanie musu z białej czekolady
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
100 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
Odczekaj około 2 minuty i dokładnie wymieszaj czekoladę aż się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
Odstaw czekoladę do wystudzenia.
Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
7 g żelatyny
Śmietanę kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
230 ml śmietany kremówki
Wlej wystudzoną czekoladę do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj - tylko do połączenia.
Żelatynę podgrzej krótko, aby stała się płynna (ja ją podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce), dodaj do niej łyżkę kremu czekoladowego i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do kremu i dokładnie wymieszaj.
Przelej masę czekoladową na wierzch musu czekoladowego i wyrównaj powierzchnię.
Schowaj ciasto do lodówki na około 4 godziny.
Przed podaniem ciasto monte posyp gorzkim kakao, albo udekoruj wg uznania.