Krok 1 - przygotowanie marchewki do babki marchewkowej
Marchewkę obierz nożykiem szczelinowym.
200 g marchewki
Pokrój marchewkę na dość cienkie plasterki i przełóż do malaksera lub blendera
Dodaj mleko oraz olej i zmiksuj razem aż otrzymasz puree.
160 g oleju, 60 ml mleka
Krok 2 - przygotowanie ciasta na babkę marchewkową
Przesiej razem przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
250 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W większej misce zmiksuj razem jajka z cukrem aż otrzymasz puszystą i jasną masę.
2 jajka, 150 g cukru
Dodaj do ubitych jajek zmiksowaną marchewkę oraz skórkę pomarańczową lub pomarańczowy aromat i wymieszaj razem albo zmiksuj na niskich obrotach miksera.
skórka pomarańczowa
Dodaj przesianą mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników. Możesz nawet wyłączyć mikser, gdy widać jeszcze resztki mąki i wymieszać ja na koniec krótko łyżką.
Krok 3 - pieczenie babki marchewkowej
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do babki dokładnie posmarowanej masłem i posypanej mąką (możesz zobaczyć pod przepisem mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić genialne smarowidło do foremek). Ja tu użyłam jedną mniejszą formę do babki oraz kilka małych foremek na babeczki.
Wstaw formę z babką marchewkową do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 35-40 minut.
Sprawdź patyczkiem czy babka jest już dobrze upieczona - jeśli patyczek wetknięty w środek ciasta i dociśnięty do dna jest po wyjęciu mokry, to należy wydłużyć czas pieczenia.
Gotową babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją około 10 minut na kratce przed wyjęciem jej z formy.
Wtedy ostrożnie przełóż babkę do góry nogami i wyjmij ja na talerz lub paterę. Ostudź zupełnie przed polaniem lukrem.
Krok 4 - przygotowanie lukru na babkę marchewkową
Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj około 2-3 łyżki mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty i cukier się nie rozpuścił, to dodaj trochę więcej mleka.
ok 150 g cukru pudru, ok 20-30 ml mleka
Lukrem posmaruj babkę. Możesz ją też udekorować dodatkowo kolorową posypką lub świątecznymi ozdobami.
Jeśli nie chcesz przygotowywać lukru, to wystarczy że babkę przed podaniem posypiesz cukrem pudrem - i tak będzie smakować doskonale!