Włoska babka marchewkowa

Zaktualizowany: 2024 27 marca
włoska babka marchewkowa

Przepis na wilgotną babkę marchewkową z pomarańczową nutą

Dziś u mnie pyszna włoska babka marchewkowa idealna zarówno na święta wielkanocne jak i na co dzień. Spróbuj mojego przepisu na tą wyjątkową babkę marchewkową, która zachwyca wilgotnością i delikatnym aromatem pomarańczowym. To doskonała propozycja dla miłośników klasycznych wypieków z nutką oryginalności. Odkryj, jak szybko i łatwo możesz przygotować ten aromatyczny i smakowity deser, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie i gościom.

marchewkowa babka do koszyczka

Włoska babka marchewkowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne i wilgotne ciasta przygotowane z dodatkiem świeżych warzyw, to koniecznie upiecz taką babkę z marchewką.

puszysta i wilgotna babka marchewkowa na święta

Wilgotna babka marchewkowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, prostą i szybką babkę przygotowaną ze świeżą marchewką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 328 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem. albo kilka mniejszych foremek do pieczenia babek.
Składniki

składniki na babkę marchewkową

składniki na lukier do babki

  • ok 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • ok 20-30 ml mleka (do konsystencji – kilka łyżek)
Instrukcja
 

Krok 1 – przygotowanie marchewki do babki marchewkowej

  • Marchewkę obierz nożykiem szczelinowym.
    200 g marchewki
    obieranie marchewki na ciasto
  • Pokrój marchewkę na dość cienkie plasterki i przełóż do malaksera lub blendera
  • Dodaj mleko oraz olej i zmiksuj razem aż otrzymasz puree.
    160 g oleju, 60 ml mleka
    miksowanie marchewki z olejem i mlekiem do babki marchewkowej

Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę marchewkową

  • Przesiej razem przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
    250 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki przez sitko
  • W większej misce zmiksuj razem jajka z cukrem aż otrzymasz puszystą i jasną masę.
    2 jajka, 150 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem pudrem na babkę
  • Dodaj do ubitych jajek zmiksowaną marchewkę oraz skórkę pomarańczową lub pomarańczowy aromat i wymieszaj razem albo zmiksuj na niskich obrotach miksera.
    skórka pomarańczowa
    dodawania zmiksowanej marchewki do ciasta na babkę
  • Dodaj przesianą mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Możesz nawet wyłączyć mikser, gdy widać jeszcze resztki mąki i wymieszać ja na koniec krótko łyżką.
    dodawania mąki do ciasta na babkę marchewkową

Krok 3 – pieczenie babki marchewkowej

  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy do babki dokładnie posmarowanej masłem i posypanej mąką (możesz zobaczyć pod przepisem mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić genialne smarowidło do foremek). Ja tu użyłam jedną mniejszą formę do babki oraz kilka małych foremek na babeczki.
    nakładanie babki marchewkowej do formy do pieczenia
  • Wstaw formę z babką marchewkową do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 35-40 minut.
  • Sprawdź patyczkiem czy babka jest już dobrze upieczona – jeśli patyczek wetknięty w środek ciasta i dociśnięty do dna jest po wyjęciu mokry, to należy wydłużyć czas pieczenia.
  • Gotową babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją około 10 minut na kratce przed wyjęciem jej z formy.
  • Wtedy ostrożnie przełóż babkę do góry nogami i wyjmij ja na talerz lub paterę. Ostudź zupełnie przed polaniem lukrem.

Krok 4 – przygotowanie lukru na babkę marchewkową

  • Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj około 2-3 łyżki mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty i cukier się nie rozpuścił, to dodaj trochę więcej mleka.
    ok 150 g cukru pudru, ok 20-30 ml mleka
  • Lukrem posmaruj babkę. Możesz ją też udekorować dodatkowo kolorową posypką lub świątecznymi ozdobami.
    smarowanie babki marchewkowej lukrem
  • Jeśli nie chcesz przygotowywać lukru, to wystarczy że babkę przed podaniem posypiesz cukrem pudrem – i tak będzie smakować doskonale!
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 328kcalWeglowodany: 43gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe babka z marchewką, włoska babka świąteczna
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoskie ciasto marchewkowe

Marchewkowa babka na Wielkanoc

Moja dzisiejsza babka marchewkowa to klasyczny przepis z kuchni włoskiej. Ta babka różni się od tradycyjnych ciast marchewkowych znanych nam z kuchni amerykańskiej i angielskiej. Tamte ciasta są zwykle z marchewką tartą na drobnej tarce i mają dodane do ciasta korzenne przyprawy, a także bardzo często chrupiące orzechy. Ta włoska babka z marchewką jest bardziej w stylu prezentowanego tu wcześniej brazylijskiego ciasta marchewkowego. Tutaj marchewka jest zmiksowana na mus i w tej formie dodana do ciasta. Dodatkowo do tej babki nie dodajemy cynamonu czy też gałki muszkatołowej, a jedynie pomarańczę. Może to być skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy. Taka cudownie pomarańczowa w kolorze babka będzie doskonale się prezentowała na świątecznym stole, ale przepis jest tak uniwersalny, że ta babka może być jedzona przez okrągły rok. Spróbuj koniecznie!

marchewkowe babeczki do koszyczka

Jakie są niezbędne składniki do przygotowania babki marchewkowej?

Do przygotowania tej babki z marchewką będziesz potrzebować jedynie kilku bardzo podstawowych składników, które są ogólnie dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

  • marchewka – w przepisie użyłam 200 g marchewki (waga po obraniu ze skórki) – jest to mniej więcej jedna średnia marchewka
  • olej – ja użyłam tu 160 g oleju rzepakowego (to mniej więcej 2/3 szklanki), możesz też użyć inny olej, albo nawet olej kokosowy (wcześniej rozpuszczony)
  • mleko – ja użyłam tu zwykłe mleko krowie 1,5%, możesz je zastąpić mlekiem roślinnym jeśli masz nietolerancję laktozy
  • pomarańcza – nie miałam akurat pomarańczy w domu, więc dodałam do ciasta trochę aromatu pomarańczowego, możesz tu również zetrzeć skórkę ze średniej pomarańczy i dodać ją do ciasta
mini babki marchewkowe do koszyczka

Jak przygotować idealną babkę z marchewką – wskazówki

Samo przygotowanie babki jest bardzo bardzo proste i szybkie. Zacznij od zmiksowania marchewki razem z olejem i mlekiem na puree – najlepiej to zrobić blenderem – możesz użyć blender kielichowy, albo taki ręczny. Druga sprawa, to dobre zmiksowanie jajek z cukrem – na gęstą, puszystą i jasną masę – to zapewni babce puszystość i lekkość. Pamiętaj też o tym aby składniki, które dodajesz do ciasta miały temperaturę pokojową – dlatego co najmniej godzinę przed przygotowywaniem babki wyjmij z lodówki jajka i mleko. Jeśli marchewkę trzymasz w lodówce, to też wyjmij ją wcześniej. Przesiej przez gęste sitko obydwie mąki i proszek do pieczenia – to doda im puszystości i lekkości. Po dodaniu mąki do ciasta nie miksuj już ciasta za długo – tylko do połączenia składników. To zapewni babce lekkość.

babka marchewkowa z aromatem pomarańczowym

Ciasto na babkę przełóż do formy na babki z kominkiem. Ja używałam tu trochę mniejszej foremki przez co otrzymałam taką uroczą babkę jak na zdjęciach. Do tego upiekłam kilka mniejszych babeczek, które się wspaniale prezentowały przy tej babce. Takie mniejsze babeczki marchewkowe będą doskonałe do włożenia do koszyczka ze święconką! Jeśli chcesz upiec też kilka takich babeczek, to piecz je przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i w trybie termoobiegu.

marchewkowa babka wielkanocna

Jak zrobić idealne smarowidło do foremek?

Jeśli masz fantazyjną w kształcie foremkę do pieczenia babki i przez to masz potem problem z wyjęciem gotowej babki, bo przykleja się w zagięciach, to mam dla ciebie idealne rozwiązanie! Tradycyjne smarowanie foremki masłem i wysypywanie mąką nie zawsze zdaje egzamin, bo ciężko dotrzeć we wszystkie załamania formy. Mi w takich sytuacjach pomaga specjalne smarowidło do foremek. Przygotujesz je w minutkę, a potem oszczędzisz sobie mnóstwa pracy. Gorąco polecam! Zobacz mój krótki filmik, gdzie pokazuję jak zrobić takie smarowidło. Dodaj w równych porcjach margarynę, mąkę pszenną i olej – zmiksuj razem – gotowe!

Jak zrobić lukier pomarańczowy do babki marchewkowej?

Jeśli chcesz dodatkowo pokreślić lekko pomarańczowy smak babki z marchewką, to możesz ją oblać lukrem pomarańczowym. Jego przygotowanie jest bardzo proste i wystarczy, że mleko dodawane do lukru zastąpisz sokiem pomarańczowym. Może to być sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy, albo sok z kartonika. Jeśli nie masz soku pomarańczowego, a bardzo chcesz zrobić lukier pomarańczowy, to zrób lukier z mlekiem i dodaj do niego odrobinę aromatu pomarańczowego. Takim lukrem posmaruj babkę. Możesz dodatkowo zetrzeć skórkę z pomarańczy i posypać nią po wierzchu lukru.

Mam nadzieję, że ta włoska babka marchewkowa przypadnie Ci do gustu i będziesz często korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem. A jeśli lubisz ciasta marchewkowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te smakowite wypieki, na blogu jest ich ogromny wybór – również na babeczki, czy ciasteczka.

marchewkowa babka o lekko pomarańczowym aromacie

Polecane przepisy na babki idealne na Wielkanoc

Jeśli na Wielkanoc lubisz zjeść jakąś fajną babkę, a nie tylko serniki, to koniecznie wypróbuj również te przepisy. A na blogu znajdziesz ich dużo więcej, więc gorąco zachęcam do poszperania.

Opublikowano: 2024 26 marca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy