Włoska babka marchewkowa
Przepis na wilgotną babkę marchewkową z pomarańczową nutą
Dziś u mnie pyszna włoska babka marchewkowa idealna zarówno na święta wielkanocne jak i na co dzień. Spróbuj mojego przepisu na tą wyjątkową babkę marchewkową, która zachwyca wilgotnością i delikatnym aromatem pomarańczowym. To doskonała propozycja dla miłośników klasycznych wypieków z nutką oryginalności. Odkryj, jak szybko i łatwo możesz przygotować ten aromatyczny i smakowity deser, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie i gościom.
Spis treści
- Włoska babka marchewkowa przepis krok po kroku
- Marchewkowa babka na Wielkanoc
- Jakie są niezbędne składniki do przygotowania babki marchewkowej?
- Jak przygotować idealną babkę z marchewką – wskazówki
- Jak zrobić idealne smarowidło do foremek?
- Jak zrobić lukier pomarańczowy do babki marchewkowej?
- Polecane przepisy na babki idealne na Wielkanoc
Włoska babka marchewkowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne i wilgotne ciasta przygotowane z dodatkiem świeżych warzyw, to koniecznie upiecz taką babkę z marchewką.
Wilgotna babka marchewkowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki z kominkiem. albo kilka mniejszych foremek do pieczenia babek.
Składniki
składniki na babkę marchewkową
- 200 g marchewki (obranej)
- 160 g oleju
- 60 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 bardziej czubate łyżki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka pomarańczowa (lub pomarańczowy aromat – do smaku)
składniki na lukier do babki
- ok 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- ok 20-30 ml mleka (do konsystencji – kilka łyżek)
Instrukcja
Krok 1 – przygotowanie marchewki do babki marchewkowej
- Marchewkę obierz nożykiem szczelinowym.200 g marchewki
- Pokrój marchewkę na dość cienkie plasterki i przełóż do malaksera lub blendera
- Dodaj mleko oraz olej i zmiksuj razem aż otrzymasz puree.160 g oleju, 60 ml mleka
Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę marchewkową
- Przesiej razem przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.250 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W większej misce zmiksuj razem jajka z cukrem aż otrzymasz puszystą i jasną masę.2 jajka, 150 g cukru
- Dodaj do ubitych jajek zmiksowaną marchewkę oraz skórkę pomarańczową lub pomarańczowy aromat i wymieszaj razem albo zmiksuj na niskich obrotach miksera.skórka pomarańczowa
- Dodaj przesianą mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Możesz nawet wyłączyć mikser, gdy widać jeszcze resztki mąki i wymieszać ja na koniec krótko łyżką.
Krok 3 – pieczenie babki marchewkowej
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy do babki dokładnie posmarowanej masłem i posypanej mąką (możesz zobaczyć pod przepisem mój krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić genialne smarowidło do foremek). Ja tu użyłam jedną mniejszą formę do babki oraz kilka małych foremek na babeczki.
- Wstaw formę z babką marchewkową do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 35-40 minut.
- Sprawdź patyczkiem czy babka jest już dobrze upieczona – jeśli patyczek wetknięty w środek ciasta i dociśnięty do dna jest po wyjęciu mokry, to należy wydłużyć czas pieczenia.
- Gotową babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją około 10 minut na kratce przed wyjęciem jej z formy.
- Wtedy ostrożnie przełóż babkę do góry nogami i wyjmij ja na talerz lub paterę. Ostudź zupełnie przed polaniem lukrem.
Krok 4 – przygotowanie lukru na babkę marchewkową
- Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj około 2-3 łyżki mleka i wymieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty i cukier się nie rozpuścił, to dodaj trochę więcej mleka.ok 150 g cukru pudru, ok 20-30 ml mleka
- Lukrem posmaruj babkę. Możesz ją też udekorować dodatkowo kolorową posypką lub świątecznymi ozdobami.
- Jeśli nie chcesz przygotowywać lukru, to wystarczy że babkę przed podaniem posypiesz cukrem pudrem – i tak będzie smakować doskonale!
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Marchewkowa babka na Wielkanoc
Moja dzisiejsza babka marchewkowa to klasyczny przepis z kuchni włoskiej. Ta babka różni się od tradycyjnych ciast marchewkowych znanych nam z kuchni amerykańskiej i angielskiej. Tamte ciasta są zwykle z marchewką tartą na drobnej tarce i mają dodane do ciasta korzenne przyprawy, a także bardzo często chrupiące orzechy. Ta włoska babka z marchewką jest bardziej w stylu prezentowanego tu wcześniej brazylijskiego ciasta marchewkowego. Tutaj marchewka jest zmiksowana na mus i w tej formie dodana do ciasta. Dodatkowo do tej babki nie dodajemy cynamonu czy też gałki muszkatołowej, a jedynie pomarańczę. Może to być skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy. Taka cudownie pomarańczowa w kolorze babka będzie doskonale się prezentowała na świątecznym stole, ale przepis jest tak uniwersalny, że ta babka może być jedzona przez okrągły rok. Spróbuj koniecznie!
Jakie są niezbędne składniki do przygotowania babki marchewkowej?
Do przygotowania tej babki z marchewką będziesz potrzebować jedynie kilku bardzo podstawowych składników, które są ogólnie dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- marchewka – w przepisie użyłam 200 g marchewki (waga po obraniu ze skórki) – jest to mniej więcej jedna średnia marchewka
- olej – ja użyłam tu 160 g oleju rzepakowego (to mniej więcej 2/3 szklanki), możesz też użyć inny olej, albo nawet olej kokosowy (wcześniej rozpuszczony)
- mleko – ja użyłam tu zwykłe mleko krowie 1,5%, możesz je zastąpić mlekiem roślinnym jeśli masz nietolerancję laktozy
- pomarańcza – nie miałam akurat pomarańczy w domu, więc dodałam do ciasta trochę aromatu pomarańczowego, możesz tu również zetrzeć skórkę ze średniej pomarańczy i dodać ją do ciasta
Jak przygotować idealną babkę z marchewką – wskazówki
Samo przygotowanie babki jest bardzo bardzo proste i szybkie. Zacznij od zmiksowania marchewki razem z olejem i mlekiem na puree – najlepiej to zrobić blenderem – możesz użyć blender kielichowy, albo taki ręczny. Druga sprawa, to dobre zmiksowanie jajek z cukrem – na gęstą, puszystą i jasną masę – to zapewni babce puszystość i lekkość. Pamiętaj też o tym aby składniki, które dodajesz do ciasta miały temperaturę pokojową – dlatego co najmniej godzinę przed przygotowywaniem babki wyjmij z lodówki jajka i mleko. Jeśli marchewkę trzymasz w lodówce, to też wyjmij ją wcześniej. Przesiej przez gęste sitko obydwie mąki i proszek do pieczenia – to doda im puszystości i lekkości. Po dodaniu mąki do ciasta nie miksuj już ciasta za długo – tylko do połączenia składników. To zapewni babce lekkość.
Ciasto na babkę przełóż do formy na babki z kominkiem. Ja używałam tu trochę mniejszej foremki przez co otrzymałam taką uroczą babkę jak na zdjęciach. Do tego upiekłam kilka mniejszych babeczek, które się wspaniale prezentowały przy tej babce. Takie mniejsze babeczki marchewkowe będą doskonałe do włożenia do koszyczka ze święconką! Jeśli chcesz upiec też kilka takich babeczek, to piecz je przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i w trybie termoobiegu.
Jak zrobić idealne smarowidło do foremek?
Jeśli masz fantazyjną w kształcie foremkę do pieczenia babki i przez to masz potem problem z wyjęciem gotowej babki, bo przykleja się w zagięciach, to mam dla ciebie idealne rozwiązanie! Tradycyjne smarowanie foremki masłem i wysypywanie mąką nie zawsze zdaje egzamin, bo ciężko dotrzeć we wszystkie załamania formy. Mi w takich sytuacjach pomaga specjalne smarowidło do foremek. Przygotujesz je w minutkę, a potem oszczędzisz sobie mnóstwa pracy. Gorąco polecam! Zobacz mój krótki filmik, gdzie pokazuję jak zrobić takie smarowidło. Dodaj w równych porcjach margarynę, mąkę pszenną i olej – zmiksuj razem – gotowe!
Jak zrobić lukier pomarańczowy do babki marchewkowej?
Jeśli chcesz dodatkowo pokreślić lekko pomarańczowy smak babki z marchewką, to możesz ją oblać lukrem pomarańczowym. Jego przygotowanie jest bardzo proste i wystarczy, że mleko dodawane do lukru zastąpisz sokiem pomarańczowym. Może to być sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy, albo sok z kartonika. Jeśli nie masz soku pomarańczowego, a bardzo chcesz zrobić lukier pomarańczowy, to zrób lukier z mlekiem i dodaj do niego odrobinę aromatu pomarańczowego. Takim lukrem posmaruj babkę. Możesz dodatkowo zetrzeć skórkę z pomarańczy i posypać nią po wierzchu lukru.
Mam nadzieję, że ta włoska babka marchewkowa przypadnie Ci do gustu i będziesz często korzystać z przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem. A jeśli lubisz ciasta marchewkowe, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te smakowite wypieki, na blogu jest ich ogromny wybór – również na babeczki, czy ciasteczka.
Polecane przepisy na babki idealne na Wielkanoc
Jeśli na Wielkanoc lubisz zjeść jakąś fajną babkę, a nie tylko serniki, to koniecznie wypróbuj również te przepisy. A na blogu znajdziesz ich dużo więcej, więc gorąco zachęcam do poszperania.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babkę marchewkową
Oto wyjątkowy przepis na niezwykle wilgotną i aromatyczną babkę marchewkową z delikatnymi nutami pomarańczowymi, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. To wspaniałe połączenie klasycznej receptury z lekkim, orzeźwiającym twistem. Przygotuj się na wspaniałe doznania smakowe!
Mój przepis został starannie opracowany i dokładnie opisany, aby każdy mógł z łatwością go wykonać. Znajdziesz tu również zdjęcia krok po kroku, które jeszcze bardziej ułatwią Ci przygotowanie tego pysznego wypieku. Dodatkowo, dla tych, którzy wolą uczyć się wizualnie, udostępniłam krótki film video prezentujący proces przygotowania babki. Ponadto, zawarłam w opisie pod przepisem praktyczne wskazówki i porady, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków i upiecz tą wspaniałą babkę marchewkową już dziś!