Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Bananowe magdalenki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ciasteczka magdalenki z dodatkiem bananów i białej czekolady.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
12
Kalorie
102
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na bananowe magdalenk
1
banan
(duży dojrzały )
1
jajko
( rozmiar L)
3
łyżki
erytrolu
( lub cukru (użyłam erytrol))
2
łyżki
oleju
( - użyłam olej kokosowy (trzeba go wcześniej rozpuścić i lekko ostudzić))
75
g
mąki pszennej
((pół szklanki) )
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
50
g
białej czekolady
2-3
łyżki
śmietany kremówki
(u mnie 30%)
orzeszki
(opcjonalnie - trochę posiekanych do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić magdalenki bananowe
Banana obierz, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć widelcem.
1 banan
Dodaj jajko, olej i cukier - wymieszaj.
1 jajko,
2 łyżki oleju,
3 łyżki erytrolu
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą - dodaj do mokrych składników i wymieszaj.
75 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Formę do magdalenek posmaruj masłem i posyp mąką.
Nałóż ciasto.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 13-15 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Czekoladę połam i rozpuść razem z kremówką w kąpieli wodnej.
50 g białej czekolady,
2-3 łyżki śmietany kremówki
Zanurzaj ciasteczka w czekoladzie, poczekaj aż lekko odciekną, posyp orzeszkami i odłóż do zastygnięcia czekolady.
orzeszki
Uwagi
Kaloryczność razem z polewą z czekolady i orzechami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
102
kcal
Weglowodany:
9
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
6.6
g
Błonnik:
0.3
g
Słowo kluczowe
ciasteczka z bananami, ciastka bananowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!