Jak zrobić bananowe muffiny z kawałkami czekolady krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Formę do babeczek wyłóż papilotkami albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Krok 2 - przygotowanie ciasta na muffiny bananowe
W większej misce zmieszaj suche składniki na muffiny.
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru
Banany obierz ze skórki i rozgnieć porządnie widelcem.
ok 160 g bananów
Dodaj do owoców jajka oraz olej i wymieszaj widelcem.
2 jajka, 80 ml oleju
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj - ciasto będzie dość gęste (jeśli wydaje ci się zbyt gęste, to możesz dodać odrobinę mleka - ja nie dodawałam).
Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
100 g czekolady
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Krok 3 - pieczenie bananowych muffinek
Formę z muffinkami bananowym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu muffiny lekko ostudź - możesz je podać jeszcze delikatnie ciepłe :)