100gkremu pistacjowego(lub do smaku - schłodzonego w lodówce)
dodatkowe składniki
ok 10gkremu pistacjowego(lekko podgrzanego)
ok 20gpistacji(posiekanych - waga bez skorupek)
Instrukcja
Jak zrobić pistacjową bezę z kremem pistacjowym krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie bezy
Rozgrzej piekarnik do 100 ℃ najlepiej w trybie termoobiegu, ale góra/dół też będzie ok.
Na papierze do pieczenia odrysuj od np. talerza okrąg o średnicy około 22-24 cm.
Białka krótko zmiksuj, aby się delikatnie rozbiły.
5 białek
Zacznij dodawać po trochu cukier ciągle miksując na wysokich obrotach, aż dodasz cały cukier.
250 g cukru
Miksuj białka z cukrem, aż masa będzie ładnie biała, gęsta i lśniąca. Możesz dodatkowo nabrać na palec odrobinę bezy i rozetrzeć ją drugim palcem - jeśli nie czujesz kryształków cukru, to beza jest dobrze ubita.
Dodaj do bezy mąkę i sok i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny
Nabierz na spód łyżki odrobinę bezy.
Posmaruj w rogach od spodu papier do pieczenia i przyklej go na bezę do blachy.
Jeśli chcesz aby beza ładniej wyglądała możesz przełożyć ją do worka z nałożoną dużą tylką.
Wyłóż bezę na wyrysowany okrąg.
Polej wierzch bezy lekko podgrzanym i płynnym kremem pistacjowym.
ok 10 g kremu pistacjowego
Piecz bezę przez około 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ją i ostudź.
Krok 2 - przygotowanie kremu pistacjowego
Przełóż do miski serek, śmietankę i krem pistacjowy.
250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki, 100 g kremu pistacjowego
Zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęsty krem - mi to zajęło jakieś 2 minuty.
Krok 3 - złożenie bezy
Bezę ułóż na paterze.
Wyłóż na nią krem pistacjowy z mascarpone - ja go wycisnęłam tylką, aby wyglądał bardziej fantazyjnie.