Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Chipsy gruszkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chipsy z gruszek idealne do dekoracji słodkich wypieków oraz jako przekąska.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
1
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na chipsy z gruszek
3
gruszki
(duże twarde (np. konferencja))
50
g
cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
100
ml
wody
Instrukcja
Jak zrobić chipsy z gruszek
Zagotuj razem wodę, cukier i sok z cytryny - gotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
50 g cukru pudru,
100 ml wody,
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Gruszki pokrój na cienkie plasterki - maksymalnie 3 mm grubości.
3 gruszki
Plastry owoców zamocz w syropie, odsącz z jego nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni (góra/dół) przez 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).
Po pieczeniu pozostaw gruszki do wystudzenia, wtedy jeszcze bardziej stwardnieją i nabiorą chrupkości.
Uwagi
Zamiast syropu możesz zrobić samą wodę z sokiem z cytryny - wtedy jej nie podgrzewaj, tylko w zimnej maczaj owoce i układaj na blaszce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
chipsy z gruszek
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!