Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Chlebek ciabatta z oliwkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty drożdżowy chlebek ciabatta idealny na kanapki i na przekąskę.
4.60
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
1
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na chleb ciabatta
200
ml
wody
(ciepłej )
300
g
mąki pszennej
( typ 500-550 (2 szklanki) )
12
g
świeżych drożdży
1
łyżka
oleju
(lub oliwy z oliwek)
1
płaska łyżeczka
soli
1
łyżeczka
cukru
(- do drożdży)
około 10
sztuk
oliwek
( bez pestek - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić chleb ciabatta z oliwkami
Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody.
200 ml wody,
12 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru
W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże, oliwę i część wody.
300 g mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżka oleju
Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę - ciasto ma być dość gęste, ale gładkie.
Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką - jeśli je używasz.
około 10 sztuk oliwek
Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia).
Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
chleb pszenny, ciabatta
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!