Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto Biscoff przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i bardzo proste ciasto pieczone z kremem Biscoff.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
- 16 porcji
Kalorie
445
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/20 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto Biscoff
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
30
g
ciastek Lotus
(zmielonych na proszek - 4 ciastka)
100
g
cukru
(1/2 szklanki)
60
g
oleju
(1/3 szklanki)
40
g
kremu Biscoff
(2 bardzo czubate łyżeczki)
120
g
jogurtu greckiego
(1/2 szklanki - w temp. pokojowej)
2
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
składniki na wierzch ciasta
50
ml
śmietany kremówki
50
g
gorzkiej czekolady
ok 20
g
kremu Biscoff
(1 bardzo czubata łyżeczka)
ciastko Lotus
(pokruszone - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto Biscoff z kremem ciasteczkowym krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Zmiksuj albo bardzo porządnie pokrusz ciastka Lotus.
30 g ciastek Lotus
Krok 2 - przygotuj suche składniki ciasta
Przesiej razem przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
Dodaj do mieszanki zmielone ciastka i wymieszaj razem.
Krok 3 - przygotuj mokre składniki ciasta
Do miski przesyp cukier, dodaj olej i jajka.
100 g cukru,
60 g oleju,
2 jajka
Dodaj krem Biscoff oraz jogurt grecki - zmieszaj razem rózgą kuchenną.
40 g kremu Biscoff,
120 g jogurtu greckiego
Krok 4- połącz składniki
Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką albo rózgą.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Krok 5 - upiecz ciasto
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 6 - udekoruj ciasto
Podgrzej śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekaną czekoladę - mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
50 ml śmietany kremówki,
50 g gorzkiej czekolady
Ostaw polewę czekoladową do lekkiego ostudzenia.
Posmaruj czekoladą wierzch ciasta.
Krem Biscoff krótko podgrzej, aby stał się lekko płynny (ja go podgrzałam 20 sekund w mikrofalówce) i polej nim wierzch czekolady.
ok 20 g kremu Biscoff
Łyżeczką przemieszaj delikatnie czekoladę z kremem, aby powstały esy floresy.
Na koniec posyp ciasto pokruszonym ciastkiem.
ciastko Lotus
Film
https://www.youtube.com/watch?v=KRcU24mwFRY
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz moje wskazówki pod przepisem i sprawdź ewentualne zamienniki.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
445
kcal
Weglowodany:
48
g
Protein:
8
g
Tłuszcz:
25
g
Słowa kluczowe
ciasto Lotus, ciasto z kremem Biscoff
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!