bazylia, oregano, sól, pieprz, przyprawa do pizzy(do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na pizzę krok po kroku
Do ciepłego mleka rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki - dokładnie rozmieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Dodaj rozczyn drożdżowy, cześć wody i wyrób ciasto.
ok 350 ml wody
W trakcie w razie potrzeby dodawaj ciepłej wody - wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek miski.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ja je trzymam w dużej misce, bo sporo rośnie.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na mniejsze porcje - mi wychodzi z niego 6 średnich pizz.
Jeśli nie wykorzystujesz na raz całego ciasta, to możesz je przełożyć do woreczka i schować do lodówki.
Jak zrobić sos pomidorowy na pizzę
Przełóż pomidory na patelnię i zacznij smażyć.
2 puszki pomidorów
Dodaj do nich trochę suszonej bazylii i oregano. Posól i popieprz. Ja lubię dodać trochę czosnku oraz odrobinę cukru.
bazylia, oregano, sól, pieprz, przyprawa do pizzy
Gdy pomidory się rozpadną i trochę odparują przełóż je do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić pizzę
Porcję ciasta ułóż na blacie (lub stolnicy) posypanej mąką i rozciągaj je nadając mu kształt koła.
Jeżeli chcesz uzyskać cienkie i chrupiące ciasto, to możesz go rozwałkować. Pamiętaj jednak o zostawieniu większej ilości ciasta na obwodzie i uformowaniu grubszych "boczków".
Tak przygotowane ciasto ułóż na papierze do pieczenia (jeśli nie macie specjalnych cienkich drewnianych szpatułek).
Na ciasto nałóż sos, tarty ser (najlepiej mozzarellę, ale możecie pomieszać różne rodzaje) i dopiero wtedy ułóż dodatki oraz posyp przyprawami - bazylia, oregano, odrobina soli.
Ułożenie dodatków na serze (a nie jak by się wydawało pod) spowoduje lepsze ich przypieczenie (szczególnie jeśli używacie salami lub boczek).
Wbrew pozorom duża ilość różnych dodatków nie jest atutem dobrej pizzy. Lepiej jest zrobić dwie różne pizze niż jedną ze wszystkimi składnikami.
Tak przygotowaną pizzę przenosimy razem z papierem do pieczenia do piekarnika.
Jak upiec pizzę
Pizza lubi wysoką temperaturę oraz grzanie głównie od dołu (ja pieką w trybie dół + wiatrak), więc odpowiednio wcześniej rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury jaką możesz mieć - pamiętaj aby w środku podczas nagrzewania piekarnika była już włożona blaszka, na której będziesz piec pizzę.
Gotową pizzę przełóż razem z papierem do pieczenia na gorącą blachę.
Piecz około 10 minut - im wyższa temperatura piekarnika, tym szybciej pizza się zrobi. Jeśli masz grube ciasto w pizzy, to wydłuż czas pieczenia.
Pizza jest gotowa, gdy boki ciasta zrobią się rumiane.
Ostrożnie wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój na kawałki.
Podawaj na gorąco.
Film
Uwagi
Podaję kaloryczność dla 100 g samego ciasta. Kaloryczność gotowej pizzy zależy od dodatków, które użyjecie :)
Słowo kluczowe ciasto na pizze na drożdżach, drożdżowe ciasto na pizzę, jak zrobić ciasto na pizzę, jak zrobić pizzę, jak zrobić sos do pizzy, najlepsza pizza, pizza na drożdżach, sos pomidorowy do pizzy