Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Cytrynowa babka z borówkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na prostą, puszystą i wilgotną babkę cytrynową pieczoną z borówkami i oblaną cytrynowym lukrem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
5
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
313
kcal
Wyposażenie
Duża forma do pieczenia babki z kominkiem.
Posmarowana masłem i wysypana bułką tartą lub mąką.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cytrynową babkę z borówkami
4
jajka
(rozmiar L)
300
g
cukru
(1,5 szklanki)
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
250
ml
jogurtu naturalnego
(użyłam gęsty grecki)
60
ml
soku z cytryny
(1/4 szklanki)
140
g
oleju
(3/4 szklanki)
ok 100
g
borówek
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
składniki na cytrynowy lukier do babki
ok 120
g
cukru pudru
(niepełna szklanka)
ok 30
ml
soku z cytryny
(do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić cytrynową babkę z borówkami
Krok 1 - zmiksowanie jajek
Jajka zmiksuj razem z cukrem na wysokich obrotach miksera (przez kilka minut), aż nabiorą dużej gęstości, zwiększą objętość i staną się blade.
4 jajka,
300 g cukru
Krok 2 - dodawanie składników do ciasta
Do zmiksowanych jajek dodaj trochę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na niskich obrotach miksera.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
250 ml jogurtu naturalnego
Dodaj ponownie trochę mąki, a następnie sok z cytryny i krótko zmiksuj.
60 ml soku z cytryny
Dodaj olej oraz resztę mąki - zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia.
140 g oleju
Krok 3 - przygotowanie borówek do babki
Umyte borówki rozgnieć trochę widelcem.
ok 100 g borówek
Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do mniejszej miski odlej trochę ciasta na babkę.
Dodaj do niego borówki i wymieszaj do połączenia.
Krok 4 - nakładanie babki do formy
Do formy przelej mniej więcej 2/3 ciasta na babkę.
Na wierzch wyłóż ciasto z borówkami.
Wyłóż pozostałe ciasto.
Krok 5 - pieczenie cytrynowej babki
Formę z babką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę ostudź przez około 5-10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ją z foremki i ostudź zupełnie.
Krok 6 - przygotowanie lukru cytrynowego
Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj sok z cytryny - najlepiej porcjami - i dokładnie wymieszaj.
ok 120 g cukru pudru,
ok 30 ml soku z cytryny
Lukrem polej babkę.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=9YBGiz6V2zc
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
313
kcal
Weglowodany:
43
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
13
g
Słowa kluczowe
babka z borówkami, babka z sokiem z cytryny
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!