W drugiej misce zmieszaj cukier, wodę, olej, wanilię, ocet i kawę - zamieszaj aby cukier się rozpuścił.
200 g cukru, 60 ml oleju, 250 ml wody, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 łyżka octu, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone do ciasta
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
100 g białej czekolady
Serek mascarpone rozmieszaj widelcem, aby zmiękł, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
500 g serka mascarpone
Wyłóż krem na ostudzone ciasto, a na wierzchu ułóż owoce.
500-700 g świeżych owoców do dekoracji
Uwagi
Jeśli chcesz, aby ciasto było całkowicie wegańskie to zrezygnuj z kremu czekoladowego z mascarpone. Posyp ciasto cukrem pudrem, albo polej wegańską czekoladą.Możesz też mocno schłodzić śmietankę kokosową i ubić ją z cukrem pudrem. Wtedy nałóż ją na ciasto na wierzch ułóż owoce.