Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Czerwono-biała babka przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na puszystą, miękką i wilgotną babkę marmurkową z biało-czerwonym ciastem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
45
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
399
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 25/11 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
Składniki na czerwono-białą babkę
200
g
mąki pszennej
(1 i 1/3 szklanki)
200
g
cukru
(1 szklanka)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
(- lekko czubata)
200
g
masła
(miękkiego - w temp. pokojowej)
3
jajka
(rozmiar L)
60
ml
mleka
(1/4 szklanki)
3
łyżki
oleju
aromat waniliowy
1
łyżeczka
gorzkiego kakao
ok 0,5
łyżeczki
czerwonego barwnika spożywczego
Instrukcja
Jak zrobić marmurkową babkę red velvet krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie suchych składników
Do większej miski wsyp mąkę, dodaj cukier i proszek do pieczenia - wymieszaj łyżką.
200 g mąki pszennej,
200 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok 2 - przygotowanie mokrych składników
Zmieszaj razem jajka, mleko, olej i aromat waniliowy.
3 jajka,
60 ml mleka,
3 łyżki oleju,
aromat waniliowy
Krok 3 - przygotowanie babki
Do suchych składników dodaj w kawałkach masło i lekko zmiksuj wszystko razem, albo zagnieć w grudkowate ciasto.
200 g masła
Wlej mokre składniki i krótko zmiksuj ciasto aż będzie w miarę gładkie.
Odłóż około 1/3 ciasta - u mnie to było jakieś 4-5 łyżek ciasta.
Do odłożonej części ciasta (mniejszej) dodaj kakao i barwnik - wymieszaj łyżką.
1 łyżeczka gorzkiego kakao,
ok 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Krok 4 - nakładanie ciasta do formy do pieczenia
Na dno przygotowanej foremki (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia) wyłóż część białego ciasta.
Nałóż trochę czerwonego ciasta w "kupkach".
Nałóż ponownie trochę białego ciasta i trochę czerwonego ciasta aż do ich wykończenia.
Wyrównaj delikatnie powierzchnię ciasta.
Ostrym nożem, albo patyczkiem przemieszaj delikatnie ciasta w formie.
Krok 5 - pieczenie babki red velvet
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp dodatkowo cukrem pudrem.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
399
kcal
Weglowodany:
37
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
25
g
Słowa kluczowe
babka marmurkowa, babka red velvet, puszysta babka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!