Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Deser jogurtowy z mango przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekki deser z jogurtu zagęszczonego żelatyną i podanego z musem z mango.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
5
hours
godz
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
9
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na deser jogurtowy
500
ml
jogurtu naturalnego
(gęstego (użyłam grecki))
70
g
cukru pudru
(około pół szklanki (użyłam cukier aromatyzowany wanilią) - lub do smaku)
2
łyżki
żelatyny
(- bardziej płaskie)
80
ml
zimnej wody
składniki na mus z mango:
1
mango
(duże (moje w całości ważyło 475 g))
cukier puder
(do smaku (dałam 2 łyżeczki))
1
łyżeczka
żelatyny
woda
(- odrobina zimnej )
Instrukcja
Jak zrobić deser jogurtowy
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw aż napęcznieje.
2 łyżki żelatyny,
80 ml zimnej wody
Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem.
500 ml jogurtu naturalnego,
70 g cukru pudru
Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce (albo w kąpieli wodnej).
Dodaj do niej ze trzy łyżki jogurtu i wymieszaj.
Taką zmieszaną żelatynę dodaj do reszty jogurtu i dokładnie wymieszaj.
Przelej masę do szklaneczek i wstaw do lodówki do stężenia.
Jak zrobić mus z mango do deseru
Mango obierz i podziel na kawałki.
1 mango
Zmiksuj je blenderem i jeśli trzeba dodaj trochę cukru pudru.
cukier puder
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
1 łyżeczka żelatyny,
woda
Podgrzej trochę żelatynę, dodaj do niej trochę mango i zamieszaj.
Dodaj żelatynę do mango i wymieszaj.
Nałóż mus z mango na wierzch masy jogurtowej.
Całość schłodź w lodówce.
Notatki
Jeśli chcesz mocniej obniżyć kaloryczność, to cukier puder możesz zastąpić erytrolem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
deser jogurtowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!