Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Deser mascarpone z borówkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na idealny i bardzo prosty deser z borówkami i serkiem mascarpone serwowany w szklankach lub pucharkach.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
5
Kalorie
663
kcal
Wyposażenie
5 szklanek lub pucharków o pojemności 250 ml
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na deser z borówkami
300
g
borówek
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
1
łyżeczka
soku z cytryny
2-3
łyżki
wody
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
2-3
łyżki
cukru pudru
((u mnie były 2))
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
ok 5
sztuk
biszkoptów
Instrukcja
Jak zrobić mus macarpone z borówkami krok po kroku
Krok 1 - przygotuj borówki do deseru
Do rondelka przełóż borówki, dodaj cukier, sok z cytryny oraz wodę.
300 g borówek,
50 g cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2-3 łyżki wody
Podgrzewaj razem, aż owoce lekko zmiękną i część z nich się lekko rozpadnie.
Zestaw z ognia i ostudź zupełnie.
Krok 2 - przygotuj mus mascarpone
Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem - jeśli lubisz słodsze desery, to użyj 3 łyżki cukru, jeśli mniej słodkie to 2 łyżki.
250 g serka mascarpone,
2-3 łyżki cukru pudru
Wlej schłodzoną kremówkę i zmiksuj razem aż otrzymasz gęsty krem.
250 ml śmietany kremówki
Krok 3 - złożenie deseru
Na dno szklanek pokrusz biszkopty - u mnie to był jeden długi biszkopt na szklankę.
ok 5 sztuk biszkoptów
Nałóż mniej więcej po dwie czubate łyżeczki kremu.
Na krem wyłóż po dwie łyżeczki borówek - razem z sosem.
Nałóż ponownie krem i na niego trochę borówek.
Udekoruj deser listkami mięty i np. skórką startą z cytryny.
Podaj od razu albo schowaj do lodówki.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=4x7b27RD_fA
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
663
kcal
Weglowodany:
36
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
56
g
Słowo kluczowe
deser mascarpone, deser z borówkami, mus z borówkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!