Mus mascarpone z borówkami
Przepis na letni deser mascarpone z borówkami
Zapraszam dziś na pyszny mus mascarpone z borówkami. Jeśli szukasz ciekawego i jednocześnie bardzo prostego przepisu na idealny letni deser, którym zachwycisz wszystkich, to ten przepis będzie strzałem w 10! Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, do tego z łatwo dostępnych składników. Deser w szklankach lub pucharkach prezentuje się niezwykle pięknie i będzie ozdobą każdego słodkiego stołu! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Mus mascarpone z borówkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, szybkie i owocowe desery serwowane w monoporcjach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Deser mascarpone z borówkami przepis z filmem
Wyposażenie
- 5 szklanek lub pucharków o pojemności 250 ml
Składniki
składniki na deser z borówkami
- 300 g borówek
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki wody
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 2-3 łyżki cukru pudru ((u mnie były 2))
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 5 sztuk biszkoptów
Instrukcja
Jak zrobić mus macarpone z borówkami krok po kroku
Krok 1 – przygotuj borówki do deseru
- Do rondelka przełóż borówki, dodaj cukier, sok z cytryny oraz wodę.300 g borówek, 50 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2-3 łyżki wody
- Podgrzewaj razem, aż owoce lekko zmiękną i część z nich się lekko rozpadnie.
- Zestaw z ognia i ostudź zupełnie.
Krok 2 – przygotuj mus mascarpone
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem – jeśli lubisz słodsze desery, to użyj 3 łyżki cukru, jeśli mniej słodkie to 2 łyżki.250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru
- Wlej schłodzoną kremówkę i zmiksuj razem aż otrzymasz gęsty krem.250 ml śmietany kremówki
Krok 3 – złożenie deseru
- Na dno szklanek pokrusz biszkopty – u mnie to był jeden długi biszkopt na szklankę.ok 5 sztuk biszkoptów
- Nałóż mniej więcej po dwie czubate łyżeczki kremu.
- Na krem wyłóż po dwie łyżeczki borówek – razem z sosem.
- Nałóż ponownie krem i na niego trochę borówek.
- Udekoruj deser listkami mięty i np. skórką startą z cytryny.
- Podaj od razu albo schowaj do lodówki.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Deser z mascarpone i borówkami – uwagi
Latem, przy upalnej pogodzie nie chce mi się tak bardzo piec ciasta i odpalać piekarnika. A gdy mamy ochotę na coś słodkiego do zjedzenia po obiedzie, albo na przekąskę, to wtedy przydają się pomysły na szybkie desery serwowane w szklankach lub pucharkach. Niedawno zrobiłam swojej rodzince taki właśnie deserek z borówek podany z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Lekki, puszysty, cudownie owocowy. Jeśli lubisz takie nieskomplikowane przepisy, które nie wymagają jakiś specjalnych i trudno dostępnych składników, jeśli masz mało czasu na przygotowanie czegoś extra, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Możesz go też sobie zapisać na później (polecam tu mój profil na instagramie, gdzie przepisy możesz sobie łatwo zapisać i wrócić do nich wtedy kiedy potrzebujesz).
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania deseru z borówkami?
Do przygotowania tego deseru z borówkami będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników łatwo dostępnych w większych sklepach. Tutaj podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- borówki – u mnie to świeże borówki, poza sezonem na te owoce, możesz użyć mrożone borówki – nie musisz ich wcześniej rozmrażać
- serek mascarpone – ten włoski serek bez problemu kupisz w Lidlu czy też w Biedronce
- śmietana kremówka – u mnie to śmietana w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietanę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność deseru
- biszkopty – ja użyłam długie biszkopty (jak do tiramisu) i wystarczył mi jeden taki biszkopt na porcję, możesz też użyć zwykłe biszkopty, albo nawet kruche ciasteczka – wtedy warto je porządnie pokruszyć
Czym można zastąpić borówki w deserze?
Jeśli nie możesz nigdzie kupić borówek, lub za nimi nie przepadasz, to możesz zamiast nich użyć jagody leśne. Fajnie się też tu sprawdzą maliny – zarówno świeże jak i mrożone. Deser mascarpone możesz też przygotować z innymi owocami – takimi jak np. truskawki, czy też brzoskwinie (je wtedy wcześniej obierz ze skórki).
Jak przechowywać deser z borówkami?
Jeśli deseru nie podajesz od razu, to warto go schować do lodówki – szczególnie jeśli jest gorąco. Ten deser najlepiej smakuje, gdy jest chłodny. Wtedy świetnie orzeźwi w gorące dni. Jeśli przygotowujesz go na herbatnikach zamiast na biszkoptach, to też go potrzymaj trochę w lodówce, tak aby herbatniki lekko zmiękły od kremu i były wygodniejsze do jedzenia.
Jeśli lubisz borówki, desery z borówkami oraz słodkie wypieki z tymi owocami to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z borówkami. Na blogu jest ich spory wybór, a każdy wyśmienity!
Polecane przepisy na desery w szklankach
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne desery serwowane w pucharkach. Na blogu znajdziesz je w różnych smakach, a tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Deser mascarpone z borówkami przepis
Zapraszam dziś na wyjątkowo prosty, szybki i pyszny letni deser przygotowany z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek. Ten deser podany w szklankach prezentuje się wyjątkowo ładnie, a uniwersalny smak sprawia, że zasmakuje każdemu - i dorosłym i dzieciom. Jeśli więc szukasz prostego przepisu na deser, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie zobacz ten przepis! Możesz obejrzeć mój krótki film video, zobaczyć zdjęcia z przygotowań oraz przeczytać dokładnie opisany przepis. Gorąco polecam!