Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Francuskie ciasto maślane z palonym masłem przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste, wilgotne i puszyste ciasto przygotowane z palonym masłem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
12
Kalorie
344
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z masłem palonym
220
g
masła
200
g
cukru
(1 szklank)
ok 1
łyżeczka
wanilii
4
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
120
ml
jogurtu naturalnego
(gęstego - w temp. pokojowej)
ok 50
g
cukru
(na wierzch ciasta )
Instrukcja
Jak zrobić maślane ciasto z masłem palonym krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj aż się rozpuści i pojawią się w nim brązowe kropeczki.
220 g masła
Przesiej przez sito mąkę z proszkiem i solą.
150 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
Krok 2 - przygotowanie ciasta z masłem palonym
Przelej masło do misy miksera, dodaj do niego cukier i wanilię - zmiksuj do połączenia.
200 g cukru,
ok 1 łyżeczka wanilii
Dodaj do masy pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
4 jajka
Wsyp około połowę przesianej mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
120 ml jogurtu naturalnego
Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko do połączenia.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Posyp wierzch ciasta cukrem.
ok 50 g cukru
Krok 3 - pieczenie ciasta
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przestudź i możesz je podać jeszcze na ciepło.
Film
https://www.youtube.com/shorts/1hKQrEZHUCk
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
344
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
22
g
Słowo kluczowe
ciasto francuskie, ciasto z masłem, palone masło
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!