Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Gigantyczne ciastko przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wielkie ciastko orzechowe z czekoladowymi drażetkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gigantyczne ciastko orzechowe
300
g
masła orzechowego
((użyłam takie z kawałkami orzechów, ale może być gładkie))
200
g
cukru trzcinowego
(1 szklanka - możesz też dać trochę mniej cukru - np. 150 g )
2
jajka
(rozmiar L)
50
ml
oleju
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
0,5
łyżeczki
soli
około 250
g
czekoladowych drażetek
(albo posiekanej czekolady)
Instrukcja
Jak zrobić gigantyczne ciastko orzechowe
Masło orzechowe zmiksuj z cukrem.
300 g masła orzechowego,
200 g cukru trzcinowego
Mąkę zmieszaj z sodą i solą.
300 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki soli
Do masła dodaj pojedynczo jajka i po łyżce mąki.
2 jajka
Wsyp resztę mąki i miksuj całość na niskich obrotach - dodaj olej i krótko zmiksuj.
Formę żaroodporną o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem.
Do ciasta dodaj drażetki i wymieszaj - masa będzie gęsta.
około 250 g czekoladowych drażetek
Przełóż ciasto do formy.
Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do zrumienienia.
Podawaj na ciepło z lodami.
Wystudzone ciastko możesz pokroić na mniejsze kawałki i przechować je w szczelnym pojemniczku.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
wielkie ciastko
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!