Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Gołąbki z ryżem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem. Tradycyjne polskie gołąbki zawijane w liście kapusty, to doskonałe danie na obiad dla całej rodziny.
4.50
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
25
Kalorie
109
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gołąbki:
1,5-2
kg
kapusty
(białej lub włoskiej (włoska będzie szybsza i łatwiejsza do przygotowania, bo ma luźniejsze liście))
1
kg
mielonego mięsa
(wieprzowego - używam z szynki wieprzowej)
200
g
ryżu
((ale może też być kasza - np. pęczak) suchego!)
3
łyżeczki
soli
( + trochę do posolenia wody na kapustę)
2
łyżeczki
papryki
(słodkiej mielonej )
2
łyżeczki
czosnku granulowanego
1
łyżeczka
chili
(mielonego )
1,5
łyżeczki
bazylii
(suszonej )
składniki na sos pomidorowy:
2
puszki
pomidorów
(używam krojone, bo są wygodniejsze)
1
łyżeczka
bazylii
(suszonej )
0,5
łyżeczki
czosnku granulowanego
1
łyżeczka
cukru
((wydobywa smak pomidorów))
sól i pieprz do smaku
Instrukcja
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem krok po kroku
Krok 1 - przygotuj kapustę do gołąbków
Z kapusty usuń wierzchnie liście i ostrym nożem wytnij głąb.
1,5-2 kg kapusty
Włóż kapustę do dużego garnka i zalej wodą - ja zwykle wlewam gorącą wodę, aby całość się szybciej zagotowała.
Wsyp trochę soli - daję na oko - i gotuj aż liście zaczną mięknąć i będzie można je oddzielić od główki.
Wyjmuj liście na talerz i odstaw do wystudzenia - wody z gotowania nie wylewaj.
Krok 2 - przygotuj nadzienie z mięsa i ryżu do gołąbków
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź.
200 g ryżu
Do dużej miski włóż mięso, dodaj ugotowany ryż oraz przyprawy.
1 kg mielonego mięsa,
2 łyżeczki papryki,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka chili,
1,5 łyżeczki bazylii,
3 łyżeczki soli
Wyrób wszystko razem.
Na dno dużego garnka połóż kilka liści kapusty - takich które się porwały, albo tych najmniejszych.
Krok 3 - zawiń farsz na gołąbki w liście ugotowanej kapusty
Z każdego liścia kapusty odetnij z jego spodniej strony zgrubienie - będzie je łatwiej zawijać.
Nabierz łyżką dużą porcję farszu i nałóż ją na liść kapusty - mniej więcej po środku i bliżej góry liścia.
Złóż boki kapusty do środka, a następnie całość zawiń w kopertkę.
Ułóż gołąbka na liściach w garnku.
Postępuj tak aż skończysz farsz - jeśli zostaną ci jeszcze jakieś liście, to ułóż je na wierzchu gołąbków.
Krok 4 - ugotuj gołąbki
Zalej całość wodą z gotowania kapusty.
Ustaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
Krok 5 - przygotuj sos pomidorowy do gołąbków
Do rondelka przełóż pomidory z puszce, dodaj przyprawy i pogrzej aż pomidory się lekko rozpadną.
2 puszki pomidorów,
1 łyżeczka bazylii,
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz do smaku
Posól i popieprz do smaku.
Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
Ja jeszcze lubię do nich gotowane ziemniaki :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
109
kcal
Weglowodany:
10
g
Białko:
11
g
Tłuszcz:
3
g
Błonnik:
1.5
g
Słowo kluczowe
gołąbki z mięsem, gołąbki zawijane, tradycyjne danie
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!