Jak zrobić ciasto malinowe bez pieczenia krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia tak aby wystawał kilka centymetrów ponad rant.
Ułóż na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów.
ok 350 g biszkoptów
Krok 2 - przygotowanie musu malinowego
Zmiksuj na gęsto śmietanę kremówkę.
250 ml śmietany kremówki
Galaretkę rozmieszaj dokładnie w gorącej wodzie.
1 opakowanie galaretki malinowej, 200 ml wrzącej wody
Dodaj nadzienie malinowe i dokładnie wymieszaj - sprawdź temperaturę - jeśli całość jest letnia to możesz dodać bitą śmietanę, jeśli jest bardziej ciepła, to ostudź.
1 słoik nadzienia malinowego do ciast
Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj do połączenia.
Przełóż masę malinową do formy.
Ułóż na musie drugą warstwę biszkoptów lekko je wciskając w mus.
Krok 3 - przygotowanie kremu czekoladowego z białej czekolady
Czekoladę połam i rozpuść - ja ją rozpuściłam w kąpieli wodnej - zostaw do lekkiego ostudzenia - do temp. pokojowej.
100 g białej czekolady
Serek mascarpone przełóż do wyższej miski i krótko zmiksuj mikserem na wysokich obrotach.
250 g serka mascarpone
Dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
Wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj całość aż otrzymasz gęsty i napuszony krem.
150 ml śmietany kremówki
Przełóż krem do formy z musem malinowym i wyrównaj powierzchnię.
Ułóż trzecią warstwę biszkoptów lekko ją wciskając w kremem.
Schowaj ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy.
Krok 4 - przygotowanie polewy czekoladowej
W rondelku podgrzej śmietankę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
70 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
Odstaw do ostudzenia.
Wystudzoną polewę wylej na ciasto.
Schowaj ciasto do lodówki na około 6 godzin - a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj ciasto wiórkami czekoladowymi lub kolorową posypką.