Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Lodowiec przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto na zimno z jogurtów lub kwaśnej śmietany i kolorowych galaretek.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
5
hours
godz
Czas całkowity
5
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Wyposażenie
Szczelna foremka o średnicy około 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na śmietanowca
400
g
jogurtu naturalnego
((lub kwaśnej śmietany 12 lub 18 %))
2
opakowania
galaretki
(owocowej (najlepiej o kontrastujących kolorach))
100
g
cukru
(lub do smaku)
2
łyżki
żelatyny
80
ml
wody
(zimnej )
owoce
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić śmietanowca z galaretkami
Przygotuj galaretki wg przepisu na opakowaniu, a następnie odstaw aż zupełnie zgęstnieją.
2 opakowania galaretki
Ostrożnie wyjmij galaretki i pokrój je w kostkę.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
2 łyżki żelatyny,
80 ml wody
Zmiksuj jogurt lub śmietanę z cukrem.
400 g jogurtu naturalnego,
100 g cukru
Podgrzej żelatynę, aby stała się płynna, dodaj do niej 2-3 łyżki masy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj ją do jogurtu, dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojone galaretki i ewentualnie owoce - zamieszaj.
owoce
Przelej całość do szczelnej foremki - z tortownicy będzie wyciekać.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby całość zgęstniała.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto kryształek, galaretkowiec, jogurtowiec z galaretkami, śmietanowiec
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!