Białka zacznij ubijać na średnich obrotach miksera, gdy się spienią zacznij powoli wsypywać cukier.
4 białka, 200 g cukru
Gdy dodasz cały cukier, to zwiększ obroty miksera i miksuj aż białka będą białe, lśniące i bardzo gęste.
Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet - krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
Na dużej blaszce z piekarnika połóż papier do pieczenia, odrysuj na nim talerz deserowy - około 20-22 cm średnicy.
Wyłóż na papier ubite białka - tak aby wypełnić obrysowane koło.
Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni (tryb góra/dół) i piecz ją przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw bezę w środku, aż piekarnik wystygnie (ja ją tak zostawiłam na całą noc).
Jak zrobić krem malinowy do bezy
Zmiksuj serek mascarpone z Konfiturą Malinową Stovit.
125 g serka mascarpone, 125 g Konfitury
Ubij śmietanę kremówkę, aż będzie sztywna.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj po łyżce serek z konfiturą i miksuj aż się dobrze połączą.
Przełóż krem na bezę.
Nałóż na wierzch kilka łyżeczek konfitury, połóż maliny oraz zetrzyj trochę czekolady.
kilka łyżeczek Konfitury, 1 garść malin, czekolada
Schłodź bezę w lodówce przez około godzinę.
Uwagi
Jeśli lubisz słodkie kremy, to możesz dodać do niego oprócz konfitury trochę cukru pudru. Pamiętaj jednak, że sama beza jest słodka, więc lepiej, aby krem nie był za słodki :)