1opakowaniegalaretki krystalicznej(+ 300 ml gorącej wody)
ok 150gowoców(u mnie mieszane)
1opakowaniegalaretki owocowej(+ 400 ml gorącej wody)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z maślanki na zimno
Przygotuj foremkę - wyłóż ją folią spożywczą albo aluminiową.
Na dnie ułóż ściśle biszkopty.
ok 100 g biszkoptów
Przygotuj galaretkę krystaliczną - rozpuść ją w 300 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
1 opakowanie galaretki krystalicznej
Maślankę przelej do większej miski.
1 litr maślanki naturalnej
Dodaj erytrol lub cukier i krótko zmiksuj.
100 g erytrolu
Dodaj galaretkę krystaliczną i zmiksuj.
Żelatynę zalej zimną wodą - daj jej tyle aby zakryła żelatynę. Odstaw na 5 minut, a gdy napęcznieje, to ją podgrzej (ja ją podgrzewam około 10 sekund w mikrofalówce, możesz też wstawić ją do garnka z gorącą wodą i mieszać aż stanie się płynna).
5 łyżeczek żelatyny
Dodaj do żelatyny kilka łyżek maślanki i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty masy maślankowej i szybko zmiksuj.
Przelej ostrożnie masę na biszkopty.
Schowaj foremkę do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotuj galaretkę owocową i odstaw ją do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
1 opakowanie galaretki owocowej
Owoce umyj i jeśli używasz duże owoce, to pokrój je na mniejsze kawałki.
ok 150 g owoców
Na zastygniętej maślance ułóż owoce i zalej je tężejącą galaretką.
Schowaj ponownie foremkę do lodówki, aby galaretka zastygła.
Uwagi
Podaję kaloryczność przy użyciu erytrolu, który nie ma kalorii. Jeśli użyjesz zwykły cukier, to kaloryczność wzrośnie.