Żelatynę przesyp do miseczki i dodaj do niej część mleka - dodaj go tyle, aby zakryła żelatynę - wymieszaj i odstaw na kilka minut.
4 łyżeczki żelatyny
Krok 2 - przygotowanie panna cotty
Resztę mleka przelej do rondelka i dodaj kremówkę.
250 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki
Podgrzej krótko całość do letniej temperatury - maksymalnie do 40℃.
Do ciepłej mieszanki dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Gdy żelatyna się rozpuści dodaj miód i wymieszaj.
70 g miodu
Możesz też teraz dodać sok z cytryny - jeśli go używasz.
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Przelej masę do panna cotty do przygotowanych pucharków - polecam przelewanie jej przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych kawałków nierozpuszczonej żelatyny.
Krok 3 - schładzanie panna cotty
Wstaw pucharki z panna cottą do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
Gdy masa stężeje możesz podać swoją miodową panna cottę.
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. Podaję kaloryczność deseru bez dekoracji.