Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Muffinki czekoladowo-bananowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie muffinki czekoladowe z bananami.
4.67
z
80
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Calories
210
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na muffinki bananowe
3
banany
(dojrzałe, moje miały 300 g)
125
ml
oleju
2
jajka
(rozmiar L)
50
g
cukru
((1/4 szklanki) - oryginalnie było 100 g)
225
g
mąki pszennej
((1,5 szklanki) )
3
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
((lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia))
czekolada
(posiekana - do posypania po wierzchu - opcjonalnie)
mleko
(opcjonalnie - jeśli ciasto wychodzi za gęste)
Instrukcja
Jak zrobić muffinki bananowe z kakao
Zmiksuj razem banany (pokrojone w plasterki i zgniecione widelcem) razem z olejem, jajkami i cukrem.
3 banany,
125 ml oleju,
2 jajka,
50 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao oraz sodą.
225 g mąki pszennej,
3 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Możesz dodać trochę mleka, jeśli ciasto wydaje ci się za gęste.
mleko
Nałóż ciasto do foremki na babeczki.
Możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek posiekaną czekoladą.
czekolada
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
210
kcal
Weglowodany:
23
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
11
g
Słowo kluczowe
babeczki czekoladowo-bananowe, bananowe babeczki z czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!