Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Ogórki kiszone przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe kiszone ogórki idealne na zimę.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
50
minuty
minut
Rodzaj
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
6
słoików
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ogórki kiszone
3
kg
ogórków gruntowych
(niedużych )
1
zestaw
do kiszenia
((koper, chrzan, czosnek) - albo kilka gałązek kopru, kilka kawałków chrzanu i kilka ząbków czosnku)
około 3
litry
wody
3
czubate łyżki
soli
Instrukcja
Jak zrobić ogórki kiszone na zimę
Słoiki do ogórków wyparz gorącą wodą.
Włóż do każdego słoika całą łodygę kopru, po ząbku czosnku oraz po kawałku chrzanu (nie używaj go zbyt dużo, bo ogórki będą ostre).
1 zestaw do kiszenia
Włóż ogórki do słoika (tak aby stały), układaj je ściśle, na górę włóż najmniejsze ogórki.
3 kg ogórków gruntowych
Możesz na wierzch dodać jeszcze kawałek kopru oraz ząbek czosnku (jeśli masz liście czarnej porzeczki i wiśni to też je użyj).
Wodę zagotuj z solą - gorący roztwór wlej do słoików z ogórkami.
około 3 litry wody,
3 czubate łyżki soli
Słoiki zakręć i postaw do góry nogami na ręczniku aż ostygną.
Uwagi
Pod nakrętkę słoika często wkładam złożony woreczek śniadaniowy - dodatkowo uszczelnia on słoik i zapobiega przez psuciem się ogórków.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
jak zrobić ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki na zimę, przetwory na zimę
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!