Podłużna forma np. keksowa o długości około 30 cm, albo okrągły garnek żeliwny (albo rzymski).
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na owsiany chleb z ziarnami
400gmąki pszennej(najlepiej chlebowej - typ 650 lub 720)
2łyżeczkisoli
85gpłatków owsianych(1 szklanka)
ok 30gpestek dyni(1/4 szklanki)
ok 30 gpestek słonecznika(1/4 szklanki)
2łyżkisiemienia lnianego
15gdrożdży (świeżych)
360mlwody(letniej)
1łyżkamiodu
składniki na posypkę
1łyżkapestek dyni
1łyżka pestek słonecznika
1łyżkasiemienia lnianego
1łyżka sezamu(zamiast niego możesz użyć płatki owsiane)
Instrukcja
Jak zrobić chleb z płatkami owsianymi krok po kroku
Krok 1 - przygotuj suche produkty
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj płatki owsiane.
400 g mąki pszennej, 85 g płatków owsianych
Wsyp ziarenka i sól - wymieszaj łopatką.
2 łyżeczki soli, ok 30 g pestek dyni, ok 30 g pestek słonecznika, 2 łyżki siemienia lnianego
Krok 2 - przygotuj drożdże do chleba
W ciepłej wodzie wymieszaj miód - do rozpuszczenia.
360 ml wody, 1 łyżka miodu
Drożdże rozkrusz do niedużej szklanki lub miseczki - dodaj trochę wody z miodem i wymieszaj.
15 g drożdży
Przelej drożdże do miski z mąką i ziarnami.
Wlej pozostałą wodę z miodem i wymieszaj całość łopatką - ciasto będzie kleiste.
Krok 3 - wyrastanie ciasta
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i ostaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3 godziny.
Krok 4 - przygotowanie chleba
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko przemieszaj łopatką.
Formę do pieczenia chleba posmaruj masłem i posyp mąką (jeśli używasz garnek żeliwny albo rzymski to wstaw go do piekarnika i włącz grzanie na 220 stopni w trybie góra/dół).
Ciasto na chleb przełóż do posmarowanej formy - a jeśli pieczesz go w garnku to przełóż do kosza do wyrastania chleba albo czystej miski wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj chleb i odstaw na około 30-45 minut do podrośnięcia.
Krok 5 - pieczenie chleba owsianego
Formę z chlebem wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 45 minut.
Jeśli pieczesz chleb w garnku, to ostrożnie wyjmij garnek z piekarnika i przełóż do niego chleb razem z papierem - wstaw garnek ponownie do piekarnika i piecz jak wyżej.
Możesz dodatkowo na dnie piekarnika ustawić żaroodporną formę wypełnioną wodą - dzięki jej parowaniu chleb nabierze fajnie chrupiącej skórki.
Gotowy chleb ostrożnie wyjmij z formy i ostudź na kratce.