Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Placuszki czekoladowo-orzechowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placki czekoladowe z dodatkiem mielonych orzechów.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
30
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
2
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na placuszki czekoladowo-orzechowe
2/3
szklanki
cukru
(można dać mniej - 140 g)
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
szklanka
mąki pszennej
(- 150 g)
0,5
szklanki
orzechów laskowych
(mielonych (około 50 g))
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
0,5
łyżeczki
soli
1
szklanka
mleka
(- 250 ml)
2
jajka
(rozmiar L)
1/3
szklanki
oleju
(- 80 ml)
Instrukcja
Jak zrobić placuszki czekoladowo-orzechowe
Jajka zmiksuj krótko z cukrem.
2 jajka,
2/3 szklanki cukru
W misce zmieszaj mąkę, orzechy, kakao, sodę i sól.
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 szklanka mąki pszennej,
0,5 szklanki orzechów laskowych,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki soli
Dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem do jajek.
1 szklanka mleka
Na koniec dodaj olej i krótko zmiksuj.
1/3 szklanki oleju
Smaż placuszki na patelni tylko lekko posmarowanej olejem w trakcie przewróć je na drugą stronę i krótko podsmaż.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Otrzymałam 10 placuszków o średnicy około 10 cm.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
placki czekoladowe, placki orzechowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!