Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Precle jerozolimskie przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste, delikatnie słodkie precle obsypane sezamem.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
15
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
5
minuty
minut
Rodzaj
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia izraelska
Porcje
6
Calories
407
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na precle z sezamem
200
ml
mleka
20
g
świeżych drożdży
60
ml
wody
3
łyżeczki
cukru
(- podzielone na porcje - 1 łyżeczka i 2 łyżeczki)
500
g
mąki pszennej
(najlepiej typ 500)
1
szczypta
soli
60
g
oliwy z oliwek
(1/4 szklanki)
sezam
(do posypania)
1
jajko
(+ 2 łyżki mleka do posmarowania precli)
Instrukcja
Jak zrobić precle z sezamem
Mleko podgrzej razem z wodą do letniej temperatury.
200 ml mleka,
60 ml wody
Drożdże rozkrusz i dodaj do wody z mlekiem, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj,
20 g świeżych drożdży,
3 łyżeczki cukru
Przykryj rozczyn ręczniczkiem i odstaw na około 15 minut.
W misie umieść mąkę, resztę cukru, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek.
500 g mąki pszennej,
1 szczypta soli,
60 g oliwy z oliwek
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 6 równych części.
Uformuj z nich kulki, następnie w każdej zrób palcami w środku dziurkę i rozciągaj delikatnie ciasto aż nabierze kształtu obręczy.
Przykryj precle ręcznikiem i odstaw na pół godziny do podrośnięcia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni - tryb góra-dół.
Podrośnięte precle posmaruj jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posyp sezamem.
1 jajko,
sezam
Piecz precle przez około 15 minut - aż będą rumiane.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
407
kcal
Weglowodany:
54
g
Protein:
12
g
Tłuszcz:
14
g
Słowo kluczowe
proste precle
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!