ok 150gowoców(u mnie borówki i truskawkami - opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić proteinowe muffiny z serka wiejskiego krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra-dół) lub 170℃ (tryb termoobieg).
Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami, albo posmaruj masłem i wysyp mąką pszenną.
Krok 2 - przygotowanie mokrych składników
Przełóż serek wiejski do miski.
200 g serka wiejskiego
Dodaj skyr i jajka - zmiksuj razem blenderem albo malakserem na gładko.
150 g skyru, 3 jajka
Krok 3 - przygotowanie ciasta na muffiny proteinowe
Do misy wsyp mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i cukier - wymieszaj łyżka.
150 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli masz odżywkę białkową, to dodaj ją do miski i wymieszaj.
ok 30 g odżywki białkowej
Wlej zmiksowany serek z jajkami.
Wlej olej i wymieszaj.
50 ml oleju
Krok 4 - nakładanie muffinek
Nakładaj łyżką ciasto do przygotowanych papilotek - ja nakładałam pod 3 łyżki na jedną muffinkę i wyszło mi 11 sztuk. Jeśli masz mniejsze papilotki, to nakładaj po około 2 łyżki.
Ułóż na wierzchu muffinek trochę owoców.
ok 150 g owoców
Krok 5 - pieczenie muffinek
Wstaw formę z muffinami do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i posyp odrobiną cukru pudru.
Podaję składniki odżywcze przy 11 sztukach i użytych przeze mnie produktach.Szklanka ma pojemność 250 ml. Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki użytych produktów albo wskazówki do wykonania.