skórka pomarańczowa( starta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy - opcjonalnie)
orzechy(opcjonalnie)
Instrukcja
Krok pierwszy - przygotowanie ciasta marchewkowego
Cukier zmiksuj krótko z jajkami i olejem - jeśli nie masz miksera, albo masz mało czasu, to możesz też je wymieszać po prostu łyżką albo mieszadłem/rózgą kuchenną.
200 g cukru, 5 jajek, 1 szklanka oleju
Mąkę pszenną (może to być typ 450, 500 lub 550) przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną (soda jest tu istotnym składnikiem, gdyż jest dużo silniejsza od proszku do pieczenia i zapewnia ładnie wyrośnięte i puszyste ciasto mimo użycia ciężkich i mokrych składników takich jak marchewka) i przyprawami, które dodają ciastu niebywałego smaku. Jeśli nie masz cynamonu i gałki muszkatołowej, to możesz dodać przyprawę do piernika.
260 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczona, 1,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do miski ze zmieszanymi mokrymi składnikami dodaj mąkę i wymieszaj łyżką, albo krótko zmiksuj - do połączenia składników.
Dodaj do ciasta drobno tartą marchewkę (ja ją trę na drobnej tarce do warzyw) oraz skórkę startą z pomarańczy (jeśli używasz), dodaj też bakalie jeśli chcesz - takie jak rodzynki, posiekane orzechy, czy też np. suszona żurawina, posiekane migdały i wymieszaj do połączenia.
200 g marchewki, 1 garść rodzynek, skórka pomarańczowa, orzechy
Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką pszenną.
Krok drugi - pieczenie ciasta marchewkowego
Piecz ciasto marchewkowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) albo do 170 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 40-45 minut - do suchego patyczka. Aby sprawdzić, czy ciasto marchewkowe jest już upieczone wetknij w środek ciasta wykałaczkę, albo patyczek do szaszłyków (może też być ostry nóż) - jeśli po wyjęciu patyczek jest mokry i oblepiony ciastem, to należy piec ciasto dłużej, jeśli jest suchy, to oznacza, że ciasto marchewkowe jest już dobrze upieczone i można je wyjąć z piekarnika.
Po upieczeniu ciasto marchewkowe ostudź na kratce. Przed podaniem posyp wierzch ciasta marchewkowego cukrem pudrem lub polej lukrem. Jeśli nie wiesz jak zrobić lukier na ciasto, to do miseczki wsyp około 1 szklankę cukru pudru, zacznij dodawać po łyżce mleko i mieszaj, aż otrzymasz lekko lejący lukier. Możesz dodać do niego dodatkowo trochę cynamonu, aby lukier był bardziej aromatyczny i jeszcze lepiej podkreślał smak ciasta marchewkowego.