Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Żurek Beaty
Wypieki Beaty
Przepis na duży garnek.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Zupa
Porcje
14
Kalorie
58
kcal
Składniki
około 150 g wędzonego parzonego boczku
kawałek
wędzonego żeberka
około 300 g
(2-3) białe kiełbaski
3
litry
wody lub bulionu
około pół kilograma ziemniaków
1
cebula
pół litra zakwasu na żurek
2-3
liście
laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4
ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
1-2
łyżki
tartego chrzanu
(ja bardzo lubię)
1
łyżka
majeranku
sól i pieprz do smaku
odrobina oleju
kilka jajek ugotowanych na twardo
Instrukcja
Do dużego garnka wlej trochę oleju.
Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka - przesmaż chwilę.
Dodaj żeberko oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wlej wodę lub bulion, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotuj całość aż ziemniaki zmiękną.
Jeśli masz surową białą kiełbasę to włóż ją do garnka, zalej wodą i ugotuj.
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni.
Do gotującej się zupy wlej zakwas, dodaj podsmażoną cebulę oraz pokrojoną w kostkę białą kiełbasę (ja z niej wcześniej zdejmuję skórkę).
Dodaj do zupy trochę chrzanu, sól i pieprz do smaku, oraz majeranek.
Przed podaniem dodaj do zupy ugotowane na twardo jajko - można je też pokroić w kostkę i dodać tak bezpośrednio do garnka.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
58
kcal
Weglowodany:
3
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
4
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!