Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka - przesmaż chwilę.
około 150 g boczku
Dodaj żeberko oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
1 kawałek wędzonego żeberka, 500 g ziemniaków
Wlej wodę lub bulion, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotuj całość aż ziemniaki zmiękną.
3 litry wody, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku
Jeśli masz surową białą kiełbasę to włóż ją do garnka, zalej wodą i ugotuj.
około 300 g białej kiełbasy
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni.
1 cebula
Do gotującej się zupy wlej zakwas, dodaj podsmażoną cebulę oraz pokrojoną w kostkę białą kiełbasę (ja z niej wcześniej zdejmuję skórkę). Doprowadź do zagotowania.
0,5 litra zakwasu na żurek
Dodaj do zupy trochę chrzanu, sól i pieprz do smaku, oraz majeranek.
1-2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka majeranku, sól i pieprz
Przed podaniem dodaj do zupy ugotowane na twardo jajko - można je też pokroić w kostkę i dodać tak bezpośrednio do garnka.