Wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g jogurtu naturalnego
Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 25 cm.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić lizaki cakesicles
Połowę ciasta pokrusz bardzo drobno, albo zmiksuj w malakserze.
połowa upieczonego ciasta
Dodaj mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj - powstanie kleista masa.
60 g serka mascarpone, 50 g czekolady
Odrywaj od ciasta kawałki ciasta i wylepiaj nimi foremkę na cakesicles i włóż papatyczki - możesz też podzielić ciasto na 8 porcji i w rękach nadać im owalny kształt - wtedy ostrożnie włóż w środek patyczki od lodów.
Tak przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez około 2 godziny - możesz też schłodzić krócej w zamrażarce.
Jak oblać cakesiscles czekoladą
Rozpuść czekoladę na polewę (w kąpieli wodnej) i dodaj trochę oleju - wymieszaj.
250-300 g czekolady, 1-2 łyżeczki oleju
Przelej czekoladę do wysokiej szklanki.
Zamaczaj lizaki w czekoladzie i odkładaj je na deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia.