Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Muffinki czekoladowo-bananowe
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie muffinki czekoladowe z bananami.
4.60
z
59
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
40
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
210
kcal
Składniki
3
banany
dojrzałe, moje miały 300 g
0,5
szklanki
oleju
2
jajka
rozmiar L
50
g
cukru
(1/4 szklanki) - oryginalnie było 100 g
225
g
mąki
(1,5 szklanki)
3
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
(lub 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia)
czekolada
posiekana - do posypania po wierzchu - opcjonalnie
mleko
opcjonalnie - jeśli ciasto wychodzi za gęste
Instrukcja
Zmiksuj razem banany (pokrojone w plasterki i zgniecione widelcem) razem z olejem, jajkami i cukrem.
Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao oraz sodą.
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Możesz dodać trochę mleka, jeśli ciasto wydaje ci się za gęste.
Nałóż ciasto do foremki na babeczki.
Możesz dodatkowo posypać wierzch muffinek posiekaną czekoladą.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
210
kcal
Weglowodany:
23
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
11
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!