Trzy łyżki żelatyny zalej zimną wodą - tylko tyle, aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
3 łyżki żelatyny
Jogurty zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - jeśli masa jest dla ciebie za mało słodka, to dodaj więcej cukru pudru.
800 g jogurtu, 30 g cukru pudru, 1 łyżka cukru z wanilią
Napęczniałą żelatynę pogrzej krótko aby się rozpuściła - wystarczy około 20 sekund w mikrofalówce.
Dodaj do podgrzanej żelatyny 1-2 łyżki masy jogurtowej i dobrze wymieszaj, przelej całość do reszty jogurtu i zmiksuj na wysokich obrotach.
Przełóż masę do przygotowanych szklaneczek (jeśli chcesz aby masa była po zastygnięciu pochyła, to szklaneczki umieść np. w miseczkach, tak aby stały pochyło.
Schłodź masę w lodówce przez około 1-2 godziny.
Przygotuj mus morelowy - przełóż dżem do rondelka, dodaj odrobinę wody i krótko podgrzej - tylko tyle, aby dżem stał się bardziej płynny.
1 słoiczek Dżemu
Zmiksuj dżem blenderem na puszysty mus.
Łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie pogrzej i dodaj do musu morelowego - dokładnie wymieszaj.
1 łyżeczka żelatyny
Przestudzony mus wyłóż na wierzch masy jogurtowej.