Do rondelka włóż masło i podgrzewaj go na średnim ogniu przez kilka minut - tak aby się rozpuściło i lekko zbrązowiało, i aby pojawiły się małe czarne kropeczki.
35 g masła palonego
Wtedy masło zdejmij z kuchenki i lekko ostudź.
W misie umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i jajko - wymieszaj łyżką.
190 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 100 g cukru, 1 jajko, 120 ml mleka
Wlej przestudzone masło i wymieszaj.
Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
Nałóż ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 10-11 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
Po upieczeniu wyjmij oponki z foremki.
Do miseczki nalej trochę mleka, a do drugiej miseczki wsyp cukier z cynamonem.
około 50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, mleko
Oponki zanurzaj w mleku, a następnie w cukrze z cynamonem.