Jak zrobić drożdżową brioszkę z kruszonką krok po kroku
Do ciepłego (ale nie za gorącego mleka) dodaj rozkruszone drożdże i wsyp łyżeczkę cukru - zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
15 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W dużej misie umieść mąkę, rozpuszczone masło, jajka i resztę cukru.
500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła, 2 jajka
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ma być gęste i zwarte.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia - polecam wstawienie do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni (nie więcej).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć, uformuj w wałek.
Formę do pieczenia o długości 30 cm posmaruj masłem i posyp mąką.
Włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby brioszka podrosła.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (tryb góra/dół).
Podrośniętą brioszkę posmaruj z góry roztrzepanym jajkiem..
1 jajko
Przygotuj kruszonkę - lekko rozgnieć razem masło, mąkę i cukier - posyp wierzch ciasta.
30 g masła, 30 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru
Piecz przez około 40 minut - aż będzie ładnie rumiana i wyrośnięta.